Η δική μου καραντίνα.

(21/3/2020)

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πολίτης)


Με το άνοιγμα των συνόρων, πήρα το δικαίωμα να επιστρέψω από τις ΗΠΑ και επέστρεψα όπως προνοούν οι διαδικασίες, μετά από 63 ώρες πτήσεων και 12 επανεκδόσεις εισιτηρίων. Κυρίως όχι για μένα αλλά για τους δικούς μου ανθρώπους. Για να είμαι κοντά τους και να μπορώ να τους σταθώ το συντομότερο, αφ’ ότου φυσικά τελειώσει η καραντίνα στον ενδεδειγμένο χώρο στη Λεμεσό.

Κανένα κράτος δεν ήταν προετοιμασμένο για μια τέτοια κρίση. Ούτε κι ένα στον κόσμο. Όπως και κανένας πολίτης. Άλλωστε ποιός μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια πρωτοφανή και επεκτατική πανδημία στον 21ο αιώνα; Κακώς; Σαφέστατα, αλλά αυτό έγινε. Τώρα τα υπόλοιπα είναι μετά Χριστόν προφητείες. Τελείωσε πλέον. Κάποια κράτη πήραν αποφάσεις πιο γρήγορα κι άλλοι αργότερα. Το δυστύχημα είναι ότι χάθηκαν ζωές ανα τον κόσμο και αναπόφευκτα θα χαθούν κι άλλες μέχρι την παραγωγή και χορήγηση του εμβολίου.

Είναι εδώ που η αρχαία και πάνσοφη Κινέζικη φιλοσοφία του «yin – yang» γίνεται πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτή την κρίση λοιπόν, είδα κι άκουσα χτες άτομα να φωνάζουνε γιατί το φαγητό στον χώρο καραντίνας δήθεν δεν ήταν καλό, γιατί ήθελαν να παραγγείλουν delivery. Να μιλούν για εξορία και προδοσία, βγάζοντας χολή και μίσος για τη χώρα και για ό,τι είμαστε. Να θέλουν να φύγουν για να πάνε υποτίθεται σε αυτοπεριορισμό, ενώ όλοι ξέρουμε ότι θέλουν απλά να φύγουν για να μπορούν να κάνουν ελεύθερα του κεφαλιού τους. Να τους φταίνε όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό το τόσο δύσκολο καθήκον και να είναι αναγκασμένοι παθητικά να τους υποστούν.

Από την άλλη είδα μια μεγάλη ανθρωπιά που κρύβουμε μέσα μας. Είδα αστυνομικό στο αεροδρόμιο να τρέχει για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης σε ένα πολίτη σαν να ήταν δούλος του. Είδα αξιωματικό να κουβαλά τις βαλίτσες μιας γιαγιάς, επειδή η γιαγιά ήταν μόνη της και δεν φορούσε ούτε μάσκα, ούτε γάντια. Είδα ένα κράτος να ναυλώνει πτήσεις, να πληρώνει για μας ξενοδοχεία, να μας ταΐζει δωρεάν, να μας φέρνει ό,τι χρειαζόμαστε για να σώσει κι εμάς και τους υπόλοιπους.

Αυτό το κράτος λοιπόν που κατηγορούμε, για όσους μέσα στον πανικό τους ξέχασαν, είναι η πατρίδα μας. Το μικρό κράτος μας, με τον μικρό του πληθυσμό και με τις μικρές του δυνάμεις, τις τελευταίες μέρες έχει κάνει περισσότερα από όσα μπορεί. Και είμαι βέβαιος ότι θα κάνει ακόμη περισσότερα.

Ας αναλογιστούν κάποιοι, τι προνόμια θα είχαν αν δεν ήταν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν ήταν για παράδειγμα πολίτες μιας ασιατικής – αραβικής – αφρικανικής ή λατινοαμερικάνικης χώρας, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε ούτε 5 ευρώ να διαθέσει το κράτος για τους πολίτες του στα καλά του, πόσο μάλλον μέσα σε αυτή την παγκόσμια κρίση. Επίσης, θα ήθελα πολύ να δω εάν θα τολμούσαν να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους όχι σε Κύπριο, αλλά σε Αμερικάνο ή Άραβα για παράδειγμα αξιωματικό ή αστυνομικό. Καλημέρα θα φοβούνταν να τους πουν. Τζάμπα μάγκες και αγνώμονες ή «ποφκαρίστητοι» όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου. Εκείνο λοιπόν που θέλω να πω προσωπικά, μέσα από την ταλαιπωρία που περάσαμε για να επιστρέψουμε, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό το κράτος και στους ενσυνείδητους ανθρώπους του. Δεν θέλετε μερικοί να ευχαριστήσετε ούτε το κράτος, ούτε κανένα; Μην το κάνετε. Αλλά μην μαχαιρώνετε πισώπλατα τη χώρα μας. Μην ρίχνετε το ηθικό των ανώνυμων ηρώων της και των προσπαθειών ενός κράτους, για τα μικροπροσωπικά σας. Δεν είναι η ώρα του εγώ τώρα. Όλο αυτό για το καλό μας είναι και για την πατρίδα γίνεται.

Το βάθος στη φιλοσοφία των δύο φεγγαριών, είναι ότι όπως στο πιο φωτεινό φεγγάρι, πάντα θα βρείς μια σκοτεινή πτυχή, έτσι και στις πιο σκοτεινές στιγμές, πάντα υπάρχει το κρυμμένο φώς του φεγγαριού.

Όλοι μας λοιπόν, έχουμε μέσα μας τόσο τη σκοτεινή, όσο και τη φωτεινή μας πλευρά. Εκείνο που μας καθορίζει είναι με ποια πλευρά επιλέγουμε να ενεργούμε. Αυτό είναι εκείνο που πραγματικά είμαστε.

Γι ‘ αυτό κρατάτε καλά, προσέχετε ο καθένας τους εαυτούς σας, τους γύρω σας και τη χώρα μας. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Η πατρίδα και οι δικοί μας άνθρωποι τώρα μας χρειάζονται με τον καλύτερο μας εαυτό, όπως κι εμείς εκείνους.