21. Για την εισαγωγή του Artificial Intelligence στην καθημερινότητα μας

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) μπορεί να δώσει ολιστικές λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. 
 

Η σταδιακή και οργανωμένη ανάπτυξή της στην Κύπρο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, που αναβαθμίζουν τόσο την τεχνογνωσιακή μας παιδεία και κουλτούρα, όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. 
 

Μπορούμε να αναπτύξουμε τις υποδομές και το περιβάλλον για την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην εμπέδωσή των πρακτικών εφαρμογών της σε όλο το φάσμα της ζωής μας.

Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρώπης αλλά και της Κύπρου σιγά σιγά, έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει στον τομέα της ενσωμάτωσης υψηλών ρομποτικών και άλλων τεχνολογικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Καιρός και για το κυπριακό δημόσιο να πρωτοπορήσει. Αντιλαμβάνομαι πως τέτοιες τεχνολογίες σημαίνει κόστος. Αλλά όταν το κόστος γίνεται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ‘’εθνικής ψηφιοποίησης᾽᾽σε ένα τομέα που θα αποφέρει τα μέγιστα για την παραγωγικότητα μας και που είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας στην επόμενη δεκαετία, δεν είναι κόστος αλλά η καλύτερη επένδυση που έχουμε να προσφέρουμε για τις επόμενες γενιές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά ένα μικρό κράτος σαν εμάς, να μας βάλει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού ίσως και με μεγαλύτερα κράτη. Χωρίς μια εθνική συνείδηση και επιδίωξη να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτή τη νέα αγορά που δημιουργείται, είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν.

Ας είμαστε προνοητικοί. Όχι μετά Χριστόν προφήτες. Ολόκληρος ο πλανήτης, βαδίζει προς τα εκεί και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω. 

Προηγούμενη