10. Για την πολιτισμική μας ταυτότητα.

Η σύγκρουση των πολιτισμών, αποτέλεσε μέσα από τους αιώνες το πιο βασικό αντικείμενο ρήξεων και συγκρούσεων συχνότατα αιματηρών και βάναυσων.     
 

Η επιβίωση ή η αποτυχία των εθνών σήμερα, εξαρτάται από τη διασφάλιση της πολιτιστικής και εθνοτικής μας ταυτότητας μέσα σε μια σύγχρονη έννοια της ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτισμών, όχι της σύγκρουσης τους. 
 

Οι Κύπριοι πολίτες είμαστε ελληνικής, τουρκικής, μαρωνίτικης, αρμενικής και λατινικής καταγωγής. Είμαστε όμως και όλοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε επίσης Ευρωπαίοι, κάτι που συχνά ξεχνούμε. Και ευρύτερα είμαστε πολιτισμικά νησιώτες Μεσογειακοί. 
 

Το απόλυτο ζητούμενο, είναι η διασφάλιση της πολιτισμικής μας ταυτότητας εντός του 21ου αιώνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά διατηρώντας για πυξίδα μας το αποτύπωμα του πολιτισμού μας.

Η ίδια η ιστορία μας, δίνει παραδείγματα και δείχνει ότι παρά το ότι είμαστε ένα μικρό νησί, παρά το ότι είμαστε λίγοι καταφέραμε να υπάρξουμε αναλλοίωτοι μέσα από τους αιώνες και μετά από τόσους κατακτητές.

Η φοβία έναντι άλλων πολιτισμών, δεν είναι κομμάτι της ιστορικής πολιτισμικής μας ταυτότητας. 

Προηγούμενη

Επόμενη