09. Για το μεταναστευτικό - προσφυγικό

Οι πόλεμοι, η πείνα, η φτώχεια, η ανισότητα, αυταρχικά καθεστώτα και η κλιματική αλλαγή, είναι παράγοντες που ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν από τις χώρες τους, σε χώρες που μπορούν να βρουν καλύτερες συνθήκες. Το μεταναστευτικό - προσφυγικό συνεπώς είναι μια κρίση που θα αντιμετωπίζουμε τουλάχιστον για ακόμα μια γενιά, αν όχι περισσότερο. 
 

Η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κρίση. Η προσφυγική πολιτική πρέπει να είναι σε διαρκή συντονισμό με την ΕΕ λόγω της φύσης της πρόκλησης. 
 

Χρειαζόμαστε τόσο ως Κύπρος όσο και ως ΕΕ, πιο ισχυρά εξωτερικά σύνορα, για να μπορούμε να διασφαλίσουμε με ασφάλεια ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Απαιτούμενο -μεταξύ άλλων - η στρατηγική ενίσχυση της FRONTEX στην ανατολική Μεσόγειο, ως μια ισχυρή ακτοφυλακή των ευρωπαϊκών συνόρων που να αποτρέπει τους παράνομους διακινητές πριν αυτοί,  εισέλθουν στα ευρωπαϊκά όρια.
 

Οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει πάντα να εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμβάσεις προστασίας των προσφύγων πολέμου και των αιτητών πολιτικού ασύλου. 

Την ίδια όμως ώρα, ακριβώς επειδή σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των κρατών, είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εσωτερικά μας σύνορα. 

Τυχόν παραβιάσεις, ιδιαίτερα αν γίνονται ως προβοκατόρικες και μεθοδευμένες κινήσεις της Τουρκίας, θα πρέπει να μας βρίσκουν προετοιμασμένους και έτοιμους να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά και αποτελεσματικά μέσω ενός εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στην πράσινη γραμμή, εν προκειμένω. 
 

Σε σχέση με τη διαχείριση των προσφύγων, η διασφάλιση της άμεσης ενσωμάτωσης όσων δικαιούνται και επιθυμούν να εργάζονται και να διαμένουν νόμιμα στη Κύπρο πρέπει να είναι δεδομένη, όπως επίσης και η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης και των πρακτικών εκμετάλλευσης ανθρώπων ως εργατικό δυναμικό.

Ως Κὐπρος μπορούμε να κάνουμε την κρίση του μεταναστευτικού σε ευκαιρία να λύσουμε δικά μας προβλήματα στο φορολογικό - συνταξιοδοτικό. Όσο περισσότερο αυξάνεται ο πληθυσμός, τόσο λιγότερους φόρους και συντάξεις θα πληρώνουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι. 

Αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα μας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Από τη στιγμή που βάσει διεθνών κανονισμών είμαστε υποχρεωμένοι για ανθρωπιστικούς λόγους να τους διασώσουμε και να τους εντάξουμε στο σύστημα υγείας και παιδείας, ας τους ενσωματὠσουμε σε όλο το φάσμα της οικονομικης δραστηριότητας έτσι ώστε να μην παθητικοποιούνται ή να ριζοσπαστικοποιούνται. 

Πλήρως ενσωματωμένοι παραγωγικοί πολίτες με δικαιώματα ΑΛΛΑ και με υποχρεώσεις, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Κυπριοι πολίτες. Αν παραμένουν στο περιθώριο, στην απάθεια ή στην παρανομία, δεν μας συμφέρει, ούτε εμάς - ούτε εκείνους. 

Προηγούμενη

Επόμενη