07. Για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική στο σύγχρονο κόσμο

Ένα μικρό κράτος στον σύγχρονο και περίπλοκο κόσμο, πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει μόνο αν δει πως αυτός ο νέος κόσμος είναι το σπίτι του.

Το κάθε κράτος, μικρό ή μεγάλο, διαθέτει τα δικά του όρια των δυνατοτήτων του. Όρια στο πόσο μπορεί να μεγαλώσει εντός των συνόρων του. Το μοναδικό που δεν έχει όρια στην πολιτική, είναι η εξωτερική πολιτική. Γιατί το που μπορείς να φτάσεις εκτός των συνόρων σου, είναι ζήτημα ενεργητικότητας. Η κλασική τάση της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, για δεκαετίες ξεκινούσε και τελείωνε στο κυπριακό. Δηλαδή σε μια συλλογιστική εσωστρέφειας, με επίκεντρο μόνο τα δικά μας ζητήματα.

Ενεργητική εξωτερική πολιτική είναι εκείνη που δεν αναλώνεται μόνο στα ζητήματα του ίδιου του κράτους, αλλά που παίρνει θέση, ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες στα εξωτερικά ζητήματα των άλλων κρατών. Αν δεν ασχοληθούμε, αν δεν δουλέψουμε ως Κύπρος με τα ζητήματα των άλλων, τότε να μην περιμένουμε ότι οι άλλοι θα ασχοληθούν με τα δικά μας.

Η κυπριακή εξωτερική πολιτική οφείλει υπό τις διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες, να αναδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου ως της μοναδικής δημοκρατίας και μέλος της ΕΕ χώρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτύξουμε καινούριες διακρατικές επαφές, συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες με κράτη άλλων περιφερειών, γιατί όχι, όπως της γειτονικής μας Αφρικής, Ασίας αλλά και της αναπτυσσόμενης Λατινικής Αμερικής. Μπορούμε να γίνουμε η φωνή αυτών των κρατών στην Ευρώπη, λαμβάνοντας πολλαπλά ανταλλάγματα. Υπάρχουν πεδία συνεργασίας, όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, οι εξαγωγές, η διαχείρηση του μεταναστευτικού, νέες επενδύσεις και άλλα πολλαπλά οφέλη. Δεν υπάρχει λόγος να τους δωρίζουμε στην Τουρκία.

Μπορούμε κάλλιστα να διερευνήσουμε ένα  διαμεσολαβητικό πολιτικό ρόλο διεθνώς, καθώς όλες οι χώρες της γειτονιάς μας αλλά και του πλανήτη, με εξαίρεση την Τουρκία, μας θεωρούν φιλική και ήρεμη χώρα, ενώ σαφώς δεν μπορούμε να αποτελέσουμε απειλή για κανένα. 

Άμεση λοιπόν προτεραιότητα η σύσταση ενός επιστημονικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής που θα απαρτίζεται από μη κομματικούς επιστήμονες, ειδικούς και προσωπικότητες που θα μπορούσαν, παράλληλα με το διπλωματικό προσωπικό του ΥΠΕΞ να προσφέρουν σημαντικά στη διεθνή μας παρουσία και δράση. 

Προηγούμενη

Επόμενη